dinsdag 6 januari 2009

oud en nieuw in paramaribo

Weblog oud en nieuw

Oudjaarsdag in Paramaribo begon erg regenachtig. Tegen de middag gingen we vanaf ons huis richting de stad om wat te gaan lunchen en om te kijken wat er allemaal te doen was. Onderweg naar de stad begon het ineens keihard te regenen. In het centrum van Paramaribo was het echt super druk en waren er overal dj’s en mensen die op straat in de regen stonden te dansen. Eerst had ik nog niet zo veel zin om midden in de stromende regen te gaan dansen, maar aangezien er nergens een overdekt plekje was en de meeste winkels dicht waren en de gebouwen die open waren overvol, zijn we dus maar gewoon gaan dansen in de regen. En het was echt super leuk. Het straatfeest had wat weg van Koninginnedag in Nederland, dan kun je je er een beetje een voorstelling van maken.
Aan het einde van de middag zijn we weer terug gegaan naar het studentenhuis en hebben we daar met de hele groep samen gegeten en oud en nieuw gevierd. Wel gek want bij ons om 20.00 ’s avonds was het dus al oud en nieuw in Nederland.
Tegen half 2 zijn we weer de stad in gegaan om nog te gaan stappen. Ik had verwacht dat er een groot feest zou zijn in de binnenstad, maar dat viel een beetje tegen. Blijkbaar vieren de surinamers de hele dag feest tot ongeveer 22.00 ‘s’avonds en daarna gaan ze naar familie en vieren ze oud en nieuw en na 24.00 gaan ze naar bed. We zijn nog wel naar een leuk barretje gegaan dat open was en daar hebben we nog een tijdje gefeest tussen de andere Nederlanders en een enkele verdwaalde Surinamer. Maar het was in ieder geval wel erg gezellig en daar gaat het om.
Het vuurwerk in paramaribo was wel heel erg gaaf, echt veel meer dan in Nederland en het gaat ook een stuk harder, illegaal vuurwerk kennen ze niet, want volgens mij is alles illegaal. ’s Middags was er blijkbaar ook nog een bombelestafette ( allemaal chineze rollen aan elkaar vastgeknoopt kilometers lang door de hele binnenstad) naar die hebben we helaas gemist.
Op nieuwjaarsdag hebben we overdag weinig gedaan, brakdag gehad. Tegen het einde van de middag zijn we nog ff de stad in gegaan hebben we lekker wat rondgeslenterd, terrasje gepakt en daarna zijn we geƫindigd in een heel gezellig tentje waar we een heerlijke cocktail hebben gedronken en echt super heerlijk gegeten hebben. Daarna liepen we nog ff langs het vat, het uitgaanscentrum en toen was er nog een oud en nieuw afterparty op straat. Hier zijn we ook nog maar ff blijven feesten en het was weer super gezellig. Hier in Suriname is alles mogelijk qua feesten, de straat wordt zo afgezet en midden op straat wordt een podium met dj neergezet en er is een groot feest. Echt geweldig. Tegen 12 uur moest de straat weer open en werd de dj verplaatst en toen zijn we naar huis gegaan. Na het feesten moet er natuurlijk ook nog geslapen worden.
Op 2 januari zijn we gaan shoppen in de stad. Na een lange dag zijn we allemaal geslaagd en weer veel mooie souvernirtjes en kleding rijker. Nu ik parmaribo wat beter leer kennen word het shoppen steeds leuker, als je goed zoekt kun je zoveel leuke spulletjes kopen voor heel weinig geld. Erg handig dus.
Aan het einde van de middag zijn we nog ff langs huis geweest en daarna samen lekker luxe uit eten geweest bij de jasmijn, een heel lekker en sjiek Surinaams restaurant. Echt heerlijk. Na het eten zijn anna en ellen nog naar de cocktailbar gegaan en hebben emilie en ik het voor gezien gehouden en zijn naar huis gegaan.
Op 3 januari hadden we het idee om naar white beach te gaan. Een zandstrandje niet zo ver van paramaribo waar je lekker kan zwemmen en chillen. Eenmaal aangekomen was er blijkbaar een gat in het net en konden we niet zwemmen omdat er nu veel piranha’s in het water zaten. Balen dus, maar toen hoorden we dat we ook naar leguana beach konden, een zandstrandje een klein stukje verderop. Dus toen zijn we daar maar heen gegaan. Erg leuk strandje alleen helaas hadden we veel pech met het weer. Juist deze dag was het regenachtig en erg bewolkt. Lekker bijbruinen zat er dus niet in, maar we hebben wel een lekkere relaxte dag gehad. Toen we ff gingen informeren bij het restaurant of we daar wat eten konden halen hoorden we dus dat er geen eten verkrijgbaar. Maar al snel bleek hoe gastvrij Surinaamse mensen zijn en konden we mee eten bij een groep mensen op het strandje. Toen het bekend werd dat er 4 meiden waren zonder eten, werden we ineens overal uitgenodigd voor wat eten en drinken. Echt super lief.
’s Avonds zijn we de stad in gegaan voor onze laatste party. De partysquad zou optreden in een discotheek en we hadden hiervoor kaartjes gekocht. Het feestje was ook echt geweldig, de hele avond zo ongeveer non stop op de dansvloer gestaan en helemaal los gegaan. Echt super. Tegen 4 uur gingen de eersten naar huis en ben ik mee gegaan omdat ik helemaal kapot was.
De volgende ochtend, op zondag ochtend ging de wekker alweer om half 10 want we zouden een workshop sieraden maken gaan doen. Pffff na zo’n heftige avond is dat nog best lastig om van die kleine kraaltjes te rijgen, haha. Maar het was wel echt super leuk om te doen en ik ben wel weer wat echte Surinaamse sieraadjes rijker. Na het sieraden maken moeste we snel terug naar huis om onze spullen te pakken want rond 14.00 zou de taxi komen om ons terug naar nickerie te brengen. Uiteraard vandaag was de taxi weer eens veel te vroeg, stress dus. Uiteindelijk helemaal bepakt en bezakt weer terug gekeerd richting nickerie.

Geen opmerkingen: